21. 7. 2020
Nabiranje zelišč, sušenje in kuhanje metinega sirupa
V našem domu se ukvarjamo z gojenjem zdravilnih rastlin.
Čeprav je zeliščni vrt bolj majhen, se lahko pohvalimo s pridelavo čajev in
metinega sirupa. »Hvala naravi in okolju v katerem stoji naš dom .« Pravijo
naši stanovalci, ki so v času širjenja okužb še posebej srečni in zadovoljni,
da se lahko gibajo v okolici doma.
Ker je za to primeren čas, smo se lotili nabiranja zelišč,
sušenja le teh in kuhanja metinega sirupa. Pa naj slike same več povedo. Zraven
dodajam tudi recept po katerem smo pripravljali metin sirup, saj je izredno
enostaven in zelo dober.
Metin sirup – sestavine:
Za 3 litre sirupa
§ 150 g mete (vključno s peclji)
§ 2 l vode
§ 2 kg sladkorja
§ 70 g citronske kisline
§ 2 žlici metine jedilne arome (ni obvezno)
Metin sirup – postopek:
Sveže nabrano meto očistimo morebitnih
smeti in živalic ter jo z nožem narežemo na trakove. Narežemo tudi metina
stebla.V lonec nalijemo 2 litra vode in jo prevremo.
Vre naj vsa 3 minute. Med tem, ko se bo voda ohlajala, v njej stopimo
citronko. Narezano meto damo v večji steklen kozarec in jo prelijemo s
prekuhano vodo, ki naj bo še topla – ne vroča. Kozarec prekrijemo z gazo in
pustimo, da se sestavine v njem namakajo 24 ur. Če kdo želi uporabiti manj
citronke, lahko namesto nje doda na krhlje narezane limone. Po 24
urah vodo z meto precedimo. Odcejeno meto ožamemo še z rokami, da iz nje
potegnemo kar največ arome. Nato tekočino še enkrat precedimo skozi
gazo, da bi odstranili morebitne najmanjše delce smeti. Tekočino
prelijemo v večji lonec in dodamo 2 kg sladkorja. Ob rahlem segrevanju ves čas
mešamo, da se sladkor popolnoma stopi. Soka ne zavremo, samo toliko, da postane
topel, da se sladkor lažje topi. In sedaj imamo možnost, da s kuhanjem
sirupa zaključimo in sok nalijemo v steklenice ali pa zaradi barve in malo
izrazitejšega okusa, dodamo še 2 žlici metine arome, premešamo in nalijemo v
steklenice. Pri nas se običajno odločimo, da nekaj steklenic naredimo v
naravni barvi in nekaj v intenzivno zeleni. In sedaj še zadnji del
kuhanja sirupa, ki bo poskrbel, da bo sok obstojen leto ali več. V lonec na dno
položimo krpo, preko nalijemo vodo cca. 10 cm v višino in vanj naložimo
steklenice s sirupom. Pustimo, da voda rahlo zavre, nato izklopimo in pustimo,
da se steklenice ohladijo.